VÁLASZTÁSI Információk

Rudolftelep

2024. évi választások

2024-ben egy időben lesz Magyarországon az európai parlamenti és az önkormányzati választás.
Rudolftelep választással kapcsolatos információit ezen weboldal foglalja össze
a Nemzeti Választási Iroda - valasztas.hu - adatait kiegészítve.

A 2024-es választások különlegessége, hogy a június 9-i voksoláson egy napon, közös eljárásban kerülnek megválasztásra az európai parlamenti képviselők, az önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselői. Az öt évvel ezelőtt megválasztott, jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők és településvezetők megbízatása nem szűnik meg a mostani választással, az 2024. október 1-jéig tart.

A választással kapcsolatos legfontosabb határnapok a következők:

  • A választópolgárok számára 2024. április 4-étől válik elérhetővé a választásokkal kapcsolatos kérelmek benyújtása, úgy mint átjelentkezési kérelem, mozgóurna iránti kérelem, továbbá az EP-választás tekintetében külképviseleti szavazás iránti kérelem.
  • Az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya 2024. április 20-án kezdődik meg. A jelölő szervezetek és a jelöltté válni kívánó választópolgárok ettől a naptól kezdve gyűjthetik a jelöltséghez szükséges ajánlásokat.
  • Az európai uniós állampolgárok 2024. május 24-én 16 óráig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe, amennyiben az Európai Parlament magyar képviselőire szeretnének szavazni.
  • A magukat a 13 magyarországi nemzetiség valamelyikéhez tartozónak valló választópolgárok 2024. május 31-én 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe, hogy szavazhassanak a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.
  • Azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakcímmel, legkésőbb 2024. május 15-én 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket, és sikeres regisztrációjukat követően levélben szavazhatnak.

EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK 2024

A 2024-es európai parlamenti választás Magyarországon az ötödik ilyen jellegű voksolás az ország történetében.

A választás egyfordulós, listás szavazás, amin Magyarországon csak pártok indulhatnak. Az ország az EP javaslata alapján a 2024-es választáson is 21 képviselőt küldhet majd az Európai Parlamentbe. Az a párt állíthat listát, amely legalább 20 000 választópolgár aláírását össze tudja gyűjteni. A voksoláskor az egész ország egyetlen választókerületet alkot. Mandátumot csak az a lista szerezhet, amely megkapta az érvényes szavazatok legalább 5%-át.

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK 2024

A képviselőket és polgármestereket az alaptörvény értelmében kivételesen 4,5 évre (2024 őszétől 2029 tavaszáig) választják.

A helyi önkormányzati választáson azok választhatnak, akiknek az adott településen van a lakóhelyük vagy bejelentett tartózkodási helyük, azaz életvitelszerűen itt élnek, vagy legalábbis három hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak. A magyar állampolgárság nem feltétel, de hiányában regisztrálni kell.

NEMZETISÉGI VÁLASZTÁSOK 2024

A Rudolftelep nemzetiségi önkormányzati képviselőválasztáson a település egésze egy választókerületet alkot.

A települési nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöléséhez a választás kitűzésének napján a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok öt százalékának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása szükséges.

További választások